Læsetid: ca. 8 minutter

Ny på vandet

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 19/10-2022

Bådnavne

Navngivning af din båd kan være svært, og der findes tusindvis af bådnavne i de danske havne. Vi giver dig her hjælp til hvordan du navngiver din båd, idéer til navne, og regler og skikke ved bådnavngivning.

Traditionen bag navngivning af både

Hvordan du navngiver din båd og holder dens dåb foregår forskelligt fra kultur til kultur. Det siges, at man navngiver sin båd for at holde guden Neptuns vrede væk ved at navngive sin båd. For over 1000 år siden var det helt almindeligt at man brugte offerblod ved dåb af skibet. Offerblodet sikrede at skibet sejlede sikkert over vandene, da ånderne sørgede for passe på skib og besætning. Dog blev offerblodet udskiftet med rødvin senere hen, fordi kirken vendte sig mod dette dåbsritual, da kristendommen vandt frem. Rødvinen symboliserede nemlig Kristi blod. Sidenhen gik man over til at bruge champagne (som vi kender det i dag). På store erhvervs skibe bliver en flaske champagne knust mod den nylakerede skrogside. Det bringer faktisk uheld hvis flasken ikke går i stykker ved første kast mod båden – derfor skal der stor kraft til at svinge flasken mod bådsiden. Dog er det ikke helt politisk korrekt at gøre det på denne måde mere, da knust glas er forurenende i vandet – derfor ses det hyppigere at man nøjes med at sprøjte champagne på bådens stævnStævnDen forreste ende på en bådGå til ordet. Præcis som man gør det på mindre både.

Herunder får du 5 gode punkter til, hvordan en navngivning kan foregå

  • Saml venner og familie på kajen ved båden

  • Skænk et glas champagne til alle (overtro siger at det ikke må være fra samme flaske der bliver brugt til dåben af din båd!)

  • Find en gren med blade på og læg den i bunden af båden (dette repræsenterer at båden kommer sikkert i land igen)

  • Navngiv båden, hæv glassene og skål for båden og drik – sprøjt champagne på bådens stævn (som ofring)

  • Start motoren og sejl ud på din første sejltur (nu om dage er det nok ikke bådens første sejltur, da den ofte prøvesejles af producenten)

Piger drikker champagne på båd

Dåbstekster ved ny og brugt båd

Inden du kaster flasken mod bådsiden eller sprøjter med champagne på stævnenStævnDen forreste ende på en bådGå til ordet, kan disse ord fremsiges for at fuldend dåben: “Jeg navngiver dette skib (bådens navn), og gid hun må bringe blid bør og god lykke til alle, som sejler med hende”

Hvis du har købt en brugt båd og vil navngive båden på ny, er det vigtigt at det gamle navn fjernes helt fra båden og alt interiør med det gamle bådnavn ligeledes fjernes og udskiftes. Du må ikke sætte det nye navn på båden, før afdøbningsteksten er sagt højt og er overstået, så frister du ikke skæbnen unødigt. – Der skal ved afdøbningen siges følgende: ”I alles navn, som har sejlet med dette skib i fortiden, og i alles navn, som skal sejle med dette skib i fremtiden, påkalder vi jer, vindens og havets guder, og beder om jeres velsignelse. Vi takker for jeres beskyttelse af denne båd, og vi takker for at hun altid kom gennem uvejr og fandt sikkert i havn. Vi beder om at navnet (bådens gamle navn), som denne båd hidtil har båret, må hvile i fred. Vi beder om, at I vil anerkende hende med det nye navn vi herefter vil give hende, og vi besejler denne pagt med et drikoffer som havets ritualer påbyder.”

Herefter popper du champagnen og hælder ud over stævnenStævnDen forreste ende på en bådGå til ordet. (Husk du ikke må drikke den samme champagne som bruges til båden!) Herefter kan du påføre det nye navn og holde en dåb for båden, som beskrevet ovenfor.

Få inspiration til gode bådnavne

Når du skal finde et navn til din båd, kan det være lige så svært som når du skal vælge et navn til dit kommende barn. Din båd er jo dyrebar og navnet skal passe til båden og dens personlighed. 

Korte navne er bedst

Bådnavne skal helst være korte med maks 3 ord (en sjældenhed). Navnet skal være kort nok til at stå på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet af båden og skal samtidig være letlæseligt, så det kan læses af de fleste og udtales af de fleste. 

Navngive båd efter en særlig person

Du kan navngive din båd efter en du har nær og som du elsker, fx kvinden eller manden i dit liv. Nu om dage kan du navngive båden efter en du holder af, uanset køn. Men i gamle dage blev skibe opkaldt primært med pigenavne, og teorier går på, at det ofte var kaptajnens kones navn som symboliserede kærlighed og så fulgte hun automatisk med ham på vandet når han var væk hjemmefra i lang tid ad gangen. De blev derfor døbt efter en kaptajnens elskede, eller en han havde nær.

Et navn der vækker opsigt på havnen

Navnet på din båd ses af rigtig mange mennesker, når i mødes på havet eller går tur i havnen. Du kan derfor være kreativ og vælge et sjovt bådnavn der får folk til at kigge en ekstra gang og trække på smilebåndet – det gør sejlerlivet ekstra sjovt og hyggeligt. Der er masser af eksempler på sjove navne, fx ” Never Sink II”, ”Miss Denmark” eller "Kontoret". 

Navnet kan afspejle din hobby

Har du ikke en person du vil navngive din båd efter, kan du navngive båden efter dit erhverv eller din yndlingshobby – noget som du brænder for og som betyder noget for dig.

Din yndlings sangtitel

Har du en sang der betyder noget særligt for dig, så kan du med glæde navngive din båd efter sangtitlen på sangen. Det kan fx være ”Abbey Road” (The Beatles) eller ”Jutlania” (Kim Larsen). Husk at det er bedst at holde navnet kort, og gerne under 3 ord. Samtidig skal navnet også passe til bådens personlighed og identitet. Det må også gerne holdes i et nautisk tema.

Bådnavne
Bådnavne

Hvorfor har både pigenavne?

Helt tilbage til vikingetiden (cirka 800-1050 e. Kr) blev skibe opkaldt primært med pigenavne, og teorier går på, at det ofte var kaptajnens kones navn, som skibet blev opkaldt efter, da det symboliserede kærlighed, og så fulgte hun automatisk med ham ude på havet når han var væk hjemmefra i lang tid ad gangen. Så var han aldrig alene. Skibe blev derfor døbt efter kaptajnens elskede eller en han havde nær.

Andre teorier lyder på, at skibene fik pigenavne efter galionsfiguren på skibet, som er skulpturen der udsmykker skibets stævnStævnDen forreste ende på en bådGå til ordet og ofte er en kvindelig figur, hvilket dog først kom efter renæssancen (år 1536-1660).

Traditionen omkring pigenavne har dog ændret sig over de seneste år, og i dag opkalder man også både efter mænd, steder eller ting. Bl.a. er Kongeskibet Dannebrog og Fregatten Jylland ikke pigenavne, og bryder derfor den oldgamle tradition. – Dog omtales skibe i dag stadig som hunkøn, selvom de i princippet er intetkøn.

 

Bådnavne
Bådnavne

VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os