Læsetid: ca. 10 minutter

Ny på vandet

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 14/12-2022





Den gode begynderbåd

 På en eller anden måde har vandet og naturen fanget din interesse, og du går nu måske og overvejer om du skal købe din første båd. Det er nemt at blive lidt søsyg ved tanken om alle de beslutninger, der nu skal træffes. Men hos os er du havnet det helt rigtige sted, da vi selv har stået midt i vores første båd køb engang. Redaktionen bag Bådliv.dk guider dig til at vælge den helt rigtige begynderbåd.

Er du klar til en begynderbåd?

Du har sikkert allerede surfet lidt rundt på nettet, og du har måske også allerede forelsket dig lidt i en bådtype, et bestemt mærke eller måske et bestemt design. Det kender vi faktisk kun alt for godt! Der er nemlig ikke noget mere tillokkende end en båd i et lækkert design, hvor man allerede kan se sig selv bag rattet. Men én ting er designet, noget andet er funktionaliteten, for hvad skal din båd egentlig kunne? Hvad vil du bruge den til? Formålet med at få båden har nemlig en altafgørende betydning for, hvilken båd du skal vælge.

Du skal tænke på din økonomi, hvor meget du kommer til at bruge båden (til leg og vandsport, fiskeri, familieture eller weekendture?), sikkerheden og komforten i båden. Hvilke krav stiller du til den? En god begynderbåd er en båd der er enkel – altså en båd der er nem at vedligeholde, styre og sejle. Lad være med at købe en alt for stor båd, hvis du ikke har fået taget dit duelighedsbevis endnu. Start i det små, og bliv komfortabel på vandet med motoren og reglerne til søs.
Hvert år bliver der frostgrader i Danmark, og er du så forberedt på hvordan man vedligeholder sin motor og båd? Det er en god idé at lave et godt stykke forarbejde, inden du besøger forhandlere i landet, så du på forhånd kan forklare en forhandler hvad dine behov og ønsker er. 

Uanset om du køber en ny eller brugt båd, er det faktisk en god idé at besøge en bådforhandler, der kan vejlede dig i hvilken type båd der er oplagt til dit brug, og så har de ofte både i udstillingen som du kan komme op i, og giver dig fornemmelsen af hvor stor en båd du har brug for og mod på at eje.

Køb brugt båd

Har du råd til at have båd?

Der kommer en række variable udgifter i forbindelse med bådkøb – og det er en god idé at være forberedt på, hvad din økonomi kan række til. Vi nævner her kort hvad du skal have med i overvejelserne, da disse udgifter muligvis kan hjælpe dig til at definere, hvilken slags begynderbåd du har råd til. 

Her giver vi dig et eksempel på et årsbudget for en typisk dansk motorbådsejer:

Generel vedligeholdelse 4000 kr.

Forsikring, afhængig af forsikrings værdi (100.000kr værdi) 3500 kr.

Havneplads 7000 kr.

Reparationer og reservedele 5000 kr.

Brændstof 2000 kr. 

I alt samlede udgifter årligt = 21500 kr. 

Kilde: Dansk Sejlunion

Køber du en jolle, gummibåd eller mindre motorbåd, kan du nemt spare havnepladsen væk og opbevare båden i din garage eller lign. Eksemplet her er blot for at give dig en overordnet idé over, hvad der løber på, når man bliver bådejer.

Den simple og gode begynderbåd

Med alt det praktiske i overvejelserne, kommer vi endelig til det spændende: hvad er dine muligheder? Bådliv.dk er distributør af mange forskellige varemærker indenfor motorbåde, joller og gummibåde. Her får du en gennemgang af de bedste muligheder for en god begynderbåd:

Bayliner M15

Bayliner

Bayliner M15 og M17 er gode eksempler på gode begynderbåde. De kommer med et smukt design og til en overkommelig pris. Selv med 60hk på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet planerPlaneNår man sejler så hurtigt at den forreste del af skroget løftes fri af vandetGå til ordet de hurtigt og trækker let wakeboardWakeboardEt lille surfbræt, ca. på størrelse med et snowboard. Bruges til at blive trukket hen over vandoverfladen, typisk af en båd eller et kabelsystem.Gå til ordet og vandski. Der er masser af stuvepladsStuvepladsOpbevaringsplads i form af skabe og rumGå til ordet og tillader 5-8 personer ombord. Bådene har et M-Skrog, som gør at de er ekstreme stabile sidevers i forhold til sin størrelse. Alsidige og moderne både med mulighed for mange aktiviteter på vandet, uanset om det er til fiskeri, cruising eller vandsport.

Quicksilver 505 Open

Quicksilver

Alle modellerne i Quicksilver Aktiv Open serien er oplagte som en gode begynderbåde, da de er rummelige, har god stabilitet på vandet og er omkostningseffektive. Bådene fra Quicksilver er enkle og intuitive at betjene og de er alle udstyret med påhængsmotor så du får fart over feltet ude på vandet, men samtidig have plads nok ombord til at spise mad, slikke sol og bevæge dig nemt rundt.

Linder både og joller

Med en Linder kan du umuligt gå galt i byen, når vi snakker om en god begynderbåd! Linder er letvægtsbåde lavet af aluminium og de tilbyder masser af oplevelser, stabilitet, god stuvepladsStuvepladsOpbevaringsplads i form af skabe og rumGå til ordet og planendePlaneNår man sejler så hurtigt at den forreste del af skroget løftes fri af vandetGå til ordet fart for Sportsman modellerne. Den kræver absolut minimal vedligeholdelse, og kan nemt og enkelt sejles med påhængsmotor. Når du vælger en Linder, træffer du også et valg om et miljørigtigt produkt til langvarigt brug- og det er faktisk en bedre investering over tid, både for dig og miljøet.

Quicksilver gummibåd

Gummibåde

Med en gummibåd får du en let, stabil og komfortabel start på vandet. Det er en oplagt begynderbåd, hvor du ikke nødvendigvis behøver at tænke over havneplads og dyre reparationer. Den er nem at vedligeholde og du kan samtidig få den med på en trailer eller i bagagerummet, så du kan opbevare den derhjemme. Dette er en god løsning hvis du skal bruge en budgetvenlig båd til kystnær sejlads, fiskeri, vandsjov ved stranden eller som dinghy til din større båd. Vi anbefaler Quicksilver gummibåde, som er produceret i robust PVC, der øger kvaliteten så du undgår punkteringer (der medfølger i øvrigt også lappesæt). Du kan sagtens sejle hurtigt med en gummibåd, der kan nemlig monteres en motor på helt op til 60hk på de større modeller med alt skrogSkrogDen primære komponent i en båd - det element der sikrer opdrift og vandtæthedGå til ordet.

Et ocean af muligheder

For de fleste førstegangskøbere er fleksibilitet og alsidighed måske blandt de vigtigste egenskaber ved en ny båd. Med den rigtige begynderbåd kan du nemlig både dyrke vandsport, tage ud og fiske og tage på weekendtur. Den bedste begynderbåd tillader, at du hurtigt kan komme problemfrit i gang relativt nemt og hurtigt, samtidig med at økonomien forbliver overkommelig.

Inden du ser dig om, kan du ikke længere betegnes som ”ny på vandet” men som en erfaren sejler, og så kan du begynde at kigge på bådtyper der måske kan nogle andre ting, men hvor du så er klædt på til en opgradering. Man skal starte et sted, og vi håber at denne artikel har hjulpet dig lidt på rette vej, så du føler dig tryg som bådejer og ny sejler.


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os