Læsetid: ca. 12 minutter

Ny på vandet

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 26/05-2023

Sejlbåd til salg

En sejlbåd kan give dig mange ting. Det kan være en livsstil, som medbringer en masse lykke, og gode timer med familie og venner. 

Der findes en del sejlbåde derude, som alle varierer i størrelse, plads ombord og formål. Der kan være mange ting, som man skal huske at tænke over inden man køber en båd. En ting er sikkert, og det er at hvis du vælger den rette båd for dig, så vil båden betale igen med en masse gode stunder.

At sejle giver frihed.

Der er noget specielt ved at besøge forskellige byer gennem et havnemiljø fremfor en landevej eller en lufthavn. Og så er du jo aldrig mere end et par sekunder fra en dejlig dukkert i din egen store pool, efter en lang og varm sommerdag.

Hvis du overvejer at købe en sejlbåd er her en liste af ting, som kan være gode at overveje inden du kaster dig ud i et hav af muligheder. 

OVERVEJELSER INDEN MAN KIGGER PÅ NY ELLER BRUGT BÅD.

BUDGET:

Først og fremmest afhænger dit køb af dit budget. Hvor meget må båden koste? Det er en vigtig del, da budgettet afhænger af hvad båden skal kunne og hvad vil du bruge båden til? Hav gerne et budget klar til, når du går på jagt efter en sejlbåd.

STØRRELSEN:

Hvor stor skal båden være? Vær opmærksom på, at hvis du køber en båd der er 15 meter eller længere er det en god idé, at læse op på reglerne for beviser til at sejle båden.

Med et yachtskipper 3 bevis må du sejle båden i Skandinavien, men drager du længere sydpå kan et yachtskipper 1 bevis blive nødvendigt. Dette koster en del penge at tage, så det skal medregnes i budgettet.

Med i overvejelserne om størrelsen på båden kan det være en god idé, at have en idé om hvor mange mennesker du gerne vil have plads til ombord på din båd. Hertil hvor mange kahytter og køjer der skal være. Hvis båden skal bruges til længere ture, kan det også være rart at overveje om man skal kunne være lidt for sig selv ombord på båden. Hvis man eksempelvis drager på jordomsejlning med sin båd i et par år, kan det bestemt være rart at man har medtænkt plads til lidt tid for sig selv med en god bog eller en stille stund. 

Det kan også være at du har en holdning til om din sejlbåd helst skal have en rorpind eller et rat. Dette varierer alt efter båden. De større sejlbåde vil dog typisk være udstyret med rat. 

NY ELLER BRUGT BÅD?

En anden vigtig faktor på sejlbåde er alderen af båden. Hvor gammel er båden? Hvor gammel er motoren? Og hertil hører hvor mange timer motoren har kørt. Med alderen følger  nemlig også vedligeholdelse. En ældre båd kan kræve en del mere vedligeholdelse end en nyere båd, og det vil dermed også have flere omkostninger. 

Vedligeholdelsen af en sejlbåd er essentielt, hvis båden skal blive ved med at fungere optimalt. Derfor skal dette overvejes grundigt, når du kigger på alderen og standen af den båd, som du gerne vil købe.

UDSTYR

Med en brugt sejlbåd følger der typisk en del udstyr med i prisen. Det kan være ekstra sejl, ekstra tovværk eller ekstra reservedele til motoren, pærer til lanternerne og brugslyset, og navigations udstyr. 

Det lidt større udstyr, såsom den stående rig (mast og stag) og den løbende rig (alt tovværk) skal tjekkes igennem inden køb. Hvor gammelt er det? Fungerer det som det skal? Det er nemlig alt sammen udstyr som er nødvendigt, så det skal være i orden eller man skal have anskaffet sig noget nyt. 

Udover den stående og løbende rig følger også typisk mindre udstyr med. Herunder går en del reservedele, som man kan benytte, hvis noget skulle have brug for at udskiftes på båden. En værktøjskasse med specielt udstyr til den pågældende båd, kan muligvis også medfølge. Det er en god idé, at spørge ind til hvad der følger med, ud over båden, når du køber en brugt sejlbåd, da det selvfølgelig kan variere fra sælger til sælger. Det er vigtigt, at reservedelene er i god orden og høj kvalitet, da de bestemmer din sikkerhed ombord på båden, samt din komfort. Hvis noget ikke skulle være i orden og der er brug for en opdatering er det muligt at finde reservedele i høj kvalitet her

Det kan være, at det eksisterende udstyr ikke opfylder dine krav eller præferencer, såsom redningsveste, der måske har ligget lidt for længe, og helst skal erstattes af en nyere. Eller det kan være, at du vil elske at stikke af sted på et paddleboard fra din sejlbåd. Alt udstyr til din båd kan du finde på linket her

Har du råd til at have båd?

Der kommer en række variable udgifter i forbindelse med bådkøb – og det er en god idé at være forberedt på, hvad din økonomi kan række til. Vi nævner her kort hvad du skal have med i overvejelserne, da disse udgifter muligvis kan hjælpe dig til at definere, hvilken slags begynderbåd du har råd til. 

Her giver vi dig et eksempel på et årsbudget for en typisk dansk motorbådsejer:

Generel vedligeholdelse 2000 kr.

Forsikring, afhængig af forsikrings værdi (100.000kr værdi) 3500 kr.

Havneplads og bådløft7000 kr.

Reparationer og reservedele 5000 kr.

Brændstof/sejl2000 kr. 

I alt samlede udgifter årligt = 19.500 kr. 

Kilde: Dansk Sejlunion

Køber du en jolle, gummibåd eller mindre sejlbåd, kan du nemt spare havnepladsen væk og opbevare båden i din garage eller lign. Eksemplet her er blot for at give dig en overordnet idé over, hvad der løber på, når man bliver bådejer.

HVILKEN BÅD SKAL JEG VÆLGE?

Med alt det praktiske i overvejelserne, kommer vi endelig til det spændende: hvad er dine muligheder? Bådliv.dk er distributør af mange forskellige varemærker indenfor motorbåde, joller og gummibåde. Her får du en gennemgang af de bedste muligheder for en god båd.

  • Skal det være en ny båd, kan du se din nærmeste forhandler på vores forhandlerkort

  • Skal det være en brugt både, så kan du se hvilke spændende både der er på vores bådbørs

Hvis du vil vide mere om den sejlbåd du potentielt står og overvejer at købe, kan du finde mere information om den pågældende sejlbåd på sailboatdata.com. Her kan du finde en masse tal om båden og udgaven, som kan være nyttige i dine overvejelser. Herudover har nogle sejlbåde også klubber, hvor man kan henvende sig. Disse klubber kan også benyttes hvis du har spørgsmål om udstyr til din båd. 

Den rette sejlbåd kan give timevis af glæde for alle aldre med det rette udstyr og de rette reservedele.

Det er bestemt en idyllisk levemåde, som mange mennesker kan drage glæde af.

Kast dig ud i det! Og husk at der altid findes nogen med erfaring, som du kan spørge til råds.


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os