Læsetid: ca. 10 minutter

Gør-det-selv

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 01/09-2022

Korrekt montering af påhængsmotor

I denne guide giver vi dig gode råd til korrekt montering af påhængsmotor

Korrekt montering af påhængsmotor er meget vigtigt, for at opnå den bedste sejloplevelse og samtidig sørge for en stabil, brændstoføkonomisk og sund motor i mange år. Påhængsmotormontering foregår på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet, som er den overflade, der danner agterenden af en båd (højden på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet er med til at definere størrelsen/længden på motorbenet). 

Det skal du bruge for korrekt montering af en påhængsmotor

Inden du går i gang med at montere din motor, er det essentielt at vide om du skal bore i agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet eller ej, og det afhænger i de fleste tilfælde af størrelsen på din motor. Hvis din motor er større end ca. 30hk, anbefales det, at du borer huller i agterspejlAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet for fastgøring af motor med bolte. Men har du en mindre påhængsmotor (2.5 – 30hk) kan du nøjes med at skrue motoren fast direkte på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet uden at bore vha. fastspændingshåndtag.

Disse redskaber skal du bruge for at montere en motor større end 30hk:

  • Topnøglesæt og/eller fastnøgler

  • Fugemasse til maritim brug, fx. Sika Flex eller Tec7 (til tætning af borehuller i skroget – både over og under vandoverfladen, da tætningen forebygger forrådnelse i bådens agterspejl)

  • Boreskabelon/Borelære (drilling fixture) til korrekt højde (se forhandler her)Boremaskine og bor (metalbor fungerer godt)

  • Tommestok

Boreskabelon, topnøglesæt, Tec7 og tommestok

Sådan opnår du korrekt montering af din påhængsmotor

Når montering af påhængsmotorens højde skal defineres, kan du bruge en boreskabelon, som du sætter på agterspejlets top, hvilket indikerer hvor du skal bore for at motoren er korrekt monteret. For at kontrollere monteringen, bør du kunne se at kavitationspladenKavitationspladeVandret plade over propellen på en påhængsmotor, i plan med både. Pladen forhindre at propellen spilder energi på at trække luft ned i vandet.Gå til ordet (den plade som forhindrer luft i at komme ind i propellen ovenfra) er 0,5 -1 tomme (12,5-25mm) over bådens bund (skrog eller køl). 

Der er også andre faktorer der spiller ind ved montering i forhold til installationshøjden, såsom motorens ”setback” og bådens maksimale fart. Skrogform og propeltype har også betydning. Så det er ikke altid så enkelt som det lyder, derfor anbefaler vi at kontakte en autoriseret forhandler hvis du er det mindste i tvivl.

Den rigtige højde for påhængsmotoren er vigtig

  • Hvis motoren sidder for lavt, kan vand blokere udstødningen, hvilket kan forårsage begrænsning i motorydelsen. Vandmodstanden vil også blive forøget og nedsætte motorens effektivitet.

  • Sætter du derimod motoren for højt, kan du opleve få dårlige styreegenskaber, og samtidigt kan man i visse tilfælde få trukket luft ind i kølevandsindtaget, som kan lede til overophedning af motor. En for høj montering kan også betyde at der opstår kavitation, og dette har stor indvirkning på bådens fremdrift.  

Styrekabel

Et styrekabel gør det muligt at dreje din båd og motor, og ved montering af styrekabel på påhængsmotoren, skal du blot føre styrekablet ind i den side hvor møtrikken er og skrue omløberen/møtrikken på kablets gevind. Så burde motoren være koblet til dit rat og det er muligt at sejle og dreje din båd. (Et styresystem kan dog også være hydraulikstyretHydraulikstyringHydraulisk styring gør håndtering af større motorbåde og højhastighedsbåde/speedbåde nemme og sikre at sejleGå til ordet, og hermed kræves en noget anden tilkobling).

Når din påhængsmotor er monteret korrekt, vil vandmodstanden være lille, hvilket giver sejladsen mest muligt effektivitet.

Direkte montering på båden/jollen/gummibåden

Når de mindre motorer (typisk 2.5 – 30hk) skal monteres på din jolle, gummibåd eller båd, skal de monteres direkte på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet. Det er en forholdsvis nem opgave, da disse motorer har fastspændingshåndtag, som blot skal skrues fast på agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet. Kontrollér altid, at højden på motoren passer med agterspejlets højde, således kavitationspladenKavitationspladeVandret plade over propellen på en påhængsmotor, i plan med både. Pladen forhindre at propellen spilder energi på at trække luft ned i vandet.Gå til ordet sidder rigtigt i forhold til bådens bund. Du kan justere højden en smule ved at løsne fastspændingshåndtagene og sætte motoren enten lidt op eller ned. Efter spændingen skal du foretage en testkørsel med motoren og kontrollere, at de er spændt nok. 

Påhængsmotor under 30hk

Montering med huller og bolte ved større motorer

Når din motor er 30hk eller derover, bør der bores huller i agterspejletAgterspejlDen flade del bagerst på båden. Ved både med påhængsmotor, installeres denne på agterspejlet.Gå til ordet, hvorefter du skal bruge bolte, møtrikker og skiver til at fastspænde motoren. Det er ved denne type montering, at en boreskabelon er god at bruge, så motoren placeres ved den rigtige højde, i forhold til bådens bund. Tjek gerne at kavitationspladenKavitationspladeVandret plade over propellen på en påhængsmotor, i plan med både. Pladen forhindre at propellen spilder energi på at trække luft ned i vandet.Gå til ordet sidder korrekt i forhold til bunden af båden, inden du monterer motoren helt færdig. Det er vigtigt at bruge skiver, når du skruer bolte i, for at undgå at beskadige selve båden. Når motoren sidder korrekt, skal du tætne hullerne med fugemasse (fx. Sika Flex eller Tec7), som forsegler hullerne så du undgår at få råd i bådens konstruktion. 

Påhængsmotor over 30hk

Påhængsmotoren skal altid monteres på bådens midterlinje (køllinje). Held og lykke med monteringen! 


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os