Læsetid: ca. 11 minutter

Gør-det-selv

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 17/11-2022

Bådopbevaring: Alt du behøver at vide for at forberede din båd til de kolde måneder

 Tanken om at pakke solcremen, fiskestængerne og vandskiene væk til vintermånederne er aldrig sjovt. Men vi bor i et land med alle 4 sæsoner, og temperaturen kan blive køligere allerede i september. Det er derfor ved at blive for koldt til at sejle i mange timer ad gangen, hvilket betyder at det er tid til at få båden op af vandet og gøre den og din motor klar til vinteropbevaring.

De fleste både bliver opbevaret tørt i vintermånederne. Det foregår typisk i en garage eller hal, under beskyttelse eller hos en forhandler der tilbyder vinteropbevaring. Der er flere ting der skal overvejes, når båden skal opbevares tørt over vinteren, og den primære opgave er at fjerne vand fra bådens systemer og forhindre vand og fugt i at ødelægge aptering og teknik. Vand kan tilføje ekstra vægt til din båd og evt. traileren den opbevares på, det ødelægger elsystemet, apteringen, stoffet og hynderne og kan forårsage frostskader på vandsystem og motoren, hvilket i værste tilfælde kan føre til dyrt motorhaveri.

For at forhindre problemer kan du udføre 3 grundlæggende trin, for at finde et sikkert sted at opbevare båden:

  1. Dræn alle systemer i båden, der kan indeholde vand – inklusiv motoren og vandsystemet, tanke, rørsystemer, toilet og selve dørken/sumpen.

  2. Sørg for at forhindre vandindtrængning, skulle der evt. trænge vand ind i båden, skal vandet frit kunne løbe ud igen. (Åbn bundpropper i båden og lad påhængsmotoren være trimmet ned, så vandet kan løbe fra).

  3. Fjern og tøm ting fra alle stuverum i båden, fjern hynder, stof, tæpper og andre tekstiler.

Vi anbefaler at du kontakter en af vores forhandlere, hvis du overvejer en professionel gennemgang af din båd og motor og samtidig får du en tryg vinteropbevaring af båden, så den er klar til en ny sæson i foråret. Din bådliv.dk forhandler kan klare hele opgaven for dig hvis du ønsker det.

Vinteropbevaring af båd

Det er også vigtigt at vinterklargøre motoren før opbevaring. Der findes flere nyttige guides til generel vedligehold af din motor på Mercury motors officielle side

Tøm bådens systemer

Det er vigtigt, at båden er tør, når den tages ind til opbevaring, og at den forbliver tør henover vinteren. Start derfor med at dræne alle systemer der indeholder vand. TrimTrimStabiliserer båden, så den hurtigere kommer op og planeGå til ordet påhængsmotoren ned så vandet kan løbe ud. Derefter skal du tømme alle vandtanke, inklusiv ferskvands- og sanitetssystemer. Skru derefter bådens bundprop ud, og sørg for, at stævnenStævnDen forreste ende på en bådGå til ordet er lidt forhøjet, så der ikke samler sig vand foran i skroget.

Når du tømmer bådens vandsystem og du stadig kan høre vand-skvulp imens pumperne kører, betyder det at systemet ikke er helt drænet endnu. Prøv herefter at blæse med trykluft eller tilføj miljøvenlig propylenglykol frostvæske. For at tilføje frostvæsken skal du fjerne indsugningsslangen fra søvandshanen, nedsænke enden i en spand fuld af frostvæske og køre pumpen. Du skal muligvis hæve enden af ​​slangen og hælde frostvæske i for at få pumpen til at virke.

Hvis båden har et ferskvandssystem, skal du åbne alle vandhaner eller udtag med pumpen kørende og vente, indtil de er tørre. Luk dem derefter igen og sluk for pumpen og tilsæt propylenglykol frostvæske til systemet, helst udenom vandtanken. Åbn derefter vandhanen længst væk fra tanken, tænd for pumpen igen og lad den køre, indtil der kommer frostvæske ud af vandhanen. Luk den, gå til den næst-længste hane og gør det samme. Gentag processen indtil frostvæsken løber gennem alle rør, vandhaner og rørsystemer.

En tank, du ikke ønsker at dræne, er brændstoftanken, da der kan dannes kondens i den tomme tank og føre vand ind i brændstofforsyningen. Ubehandlet brændstof kan dog give problemer, når det bliver liggende hele vinteren. Behandling af brændstoffet er et af trinene i motorens vinterklargøring, og efter den sidste optankning i sæsonen, bør du tilsætte ’Quicksilver Quickstor Fuel Stabilizer’ i så lang tid, at det behandlede brændstof kan komme igennem hele systemet. Tilsæt den passende mængde baseret på instruktionerne på flasken, og kør derefter motoren længe nok til, at det behandlede brændstof kan komme igennem hele systemet. Omkring 10 – 15 minutter burde være tilstrækkeligt.

Undgå indtrængning af vand

Den bedste måde at forhindre vand i at komme ind i båden hen over vinteren er at holde båden tildækket. En garage er den ideelle opbevaringsmulighed, men hvis du ikke har plads til rådighed, kan du få en krympefolieinstallatør ud og lave en krympeindpakning med krympefolie til udendørs opbevaring. Krympeindpakning forsegler elementerne fuldstændigt, så det kan være en værdifuld investering. Bare sørg for at få installeret en lynlås dør, hvis du tror, ​​du måske vil ind i båden af ​​en eller anden grund i løbet af vinteren, for ellers bliver du lige så låst ude som regnen og sneen. Du kan også bruge en presenning eller lærredsbetræk, hvis det er ordentligt understøttet og kan bære vægten af ​​sne og is.

Det er også vigtigt at sikre, at der er ordentlig ventilation for at forhindre kondens i at opbygge sig inde i båden, hvilket kan føre til mug- og skimmelproblemer. En krympefolieinstallatør tilføjer ventilationsåbninger. Mange bådovertræk har ventilationsåbninger, men ikke alle. Hvis dit cover ikke allerede har indbyggede ventilationsåbninger, kan du købe ventilationsåbninger og tilføje dem selv.

En sidste bemærkning: Billige poly-presenninger bør undgås til at dække både. De holder sjældent i mere end et par sæsoner, har tendens til at rive eller synke, hvis de bliver dækket af tung sne og kan slide en båds gelcoatGelcoatEr et materiale, der bruges til at give din båd et flot finish i høj kvalitet på den synlige overflade, og som er designet til at beskytte de underliggende glasfiberlag.Gå til ordet eller en påhængsmotors skinnende finish, hvis de pisker i vinden.

Vinteropbevaring af motor

Muligheder for opbevaring din båd

Hvis du ikke har adgang til en garage eller har en carport, der er stor nok til at opbevare din båd henover vinteren, kan du opbevare den i en lagerhal som er en service de fleste af vores forhandlere tilbyder. Kommercielle faciliteter har normalt et vist niveau af sikkerhed, forsikring og frostsikring, men du kan altid forhøre dig omkring dette hos din nærmeste forhandler der tilbyder vinteropbevaring.

For en båd uden trailer kan mange lystbådehavne krane båden op og bringe den til vinteropbevaring. Omkostningerne afhænger af bådens størrelse og kan variere og det samme kan prisen, det kommer an på bådens størrelse og vægt. Prisen herpå kommer oven i de almindelige vinteropbevaringsafgifter. Husk også, at du skal betale igen i foråret for at få båden sat i vandet igen.

Nogle forhandlere tilbyder komplette vinterpakker, der inkluderer slæbning, blokering, vinterklargøring og opbevaring af båden. At gå denne vej har dog en anden fordel, idet du ikke tager risikoen for personligt at begå en fejl, der resulterer i skade.

Uanset hvor og hvordan du vælger at opbevare båden, er det altid en trist dag, når din stolthed og glæde bliver lagt væk til vinteren. Men der er også gode nyheder! Foråret vil rulle rundt om hjørnet før du ved af det. Og når du trækker dækslet af, genaktiverer bådens systemer og tænder for motoren til din første sejltur – og alle din båds systemer fungerer perfekt – vil det være bogstaveligt talt umuligt ikke at tørre det glade grin af dit ansigt.

Fjern tekstiler

Hvis du har et sikkert og tørt sted som en garage eller kælder, hvor du kan opbevare bådens hynder, lærred og gardiner, så træk dem af og tag dem med indendørs. At holde dem i et fugtighedskontrolleret miljø vil hjælpe med at forhindre mug og meldug, forlænge deres brugbare levetid og forhindre dem i at udvikle muggen lugt. Hvis din båd har klare lærredsgardiner, så husk at folde dem ud i stedet for at folde dem sammen, så der ikke udvikles folder hen over vinteren.

Selvom det bestemt ikke er blødt som overskriften hentyder til, så er en anden genstand du burde fjerne, bådens batteri eller batterier. Sæt dem på en vedligeholdelsesoplader i en ventileret garage eller kælder hele vinteren, så de vil være i god stand, når foråret kommer.

Efter at have taget alle disse genstande fra båden og hvis du bor i et område, hvor gnavere kan være problematiske, kan du overveje at tilføje mølkugler eller stærkt-lugtende tørrelagner til nogle af rummene, især områder, hvor en gnaver nemt kan få adgang. De lugte, som stærk-lugtende tørrelagner afgiver, vil hjælpe med at afskrække mus og andre gnavere fra at gå ind i din båd.

Få inspiration til at bygge din egen opbevaring til båd

En af vores læsere sendte os disse billeder af hvordan han byggede en bådgarage til at opbevare sin båd sikkert og tørt over vinteren. Få inspiration til at bygge dit eget skur til din båd


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os