Læsetid: ca. 8 minutter

Ny på vandet

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 20/09-2022

Regler for speedbådskørekort

Er du ny på vandet og ønsker at kunne føre en speedbåd, kræver det et speedbådscertifikat. I denne artikel kommer vi ind på reglerne for hvornår du skal bruge et speedbådsbevis og hvordan du får det.

Hvad er reglerne for speedbådskørekort?

Det kan være lidt indviklet at finde ud af reglerne for, hvornår man skal erhverve sig et speedbådscertifikat. Vi har derfor i denne artikel prøvet at gøre det nemt for dig at finde ud af reglerne. Hvor stor en båd må man sejle uden speedbådskort og hvornår skal man have speedbådscertifikat får du svar på lige her.


Kort fortalt skal du erhverve dig et speedbådscertifikat hvis:

  • Hvis båden er mellem 4 – 15 meter og planende, er det motoreffekten der er afgørende for, om du skal have et speedbådsbevis

  • Hvis din båd er mellem 15-24 meter, skal du erhverve dig et duelighedsbevis

Alle må i princippet sejle alle typer både, så længe båden er under 15 meter
og IKKE er planende.

Hvis motoren er under 25hk, må båden gerne være planendePlaneNår man sejler så hurtigt at den forreste del af skroget løftes fri af vandetGå til ordet uden det kræver speedbådsbevis. Hvis motoren er større end 25hk kan du bruge følgende formel for udregning for, om du skal have et speedbådsbevis eller ej. Er din motor større end det udregnede tal, kræves certifikat.

Er du i tvivl om du skal have et speedbådsbevis? 

Find ud af det her 

Måden du selv udregner om du lovligt må sejle uden speedbådsbevis ser således ud:

((Skroglængde x skroglængde) + 3) x 1,36.

Har du fx en båd på 5 meter, hedder regnestykket: 
5 x 5 = 25 
Så ligger du 3 til de 25 = 28KW
(KW omregner man derefter til HK ved at gange med 1,36)
28 x 1,36 = 38,08 HK

Har din 5 meter lange båd en motor der er større end 38,08 HK, skal du have speedbådscertifikat.
Er motoren derimod mindre, kan du godt sejle uden et bevis.

Hvornår kan man tage et speedbådscertifikat?

Du kan erhverve et speedbådscertifikat som 16+ årig og det kræver ingen tidligere erfaringer på vandet eller med båd generelt. De fleste af dem der tager beviset har nærmest ingen direkte relation til sejlads, men står måske i en situation hvor der skal bruges et bevis ved sejlads. Det kan være, at familien har købt en båd, eller du skal med vennerne ud på vandet en sommer eller du ønsker at tage fiskeriet til et nyt niveau med flere muligheder på vandet.

Hvordan får jeg speedbådskørekort?

Mange udbydere af kurser gør det muligt for dig at få beviset på blot 1 dag (8 timer).

Beretning fra Mathilde, der tog speedsbådsbevis i maj 2022:

”Jeg bookede et 1 dags kursus som foregik i Skovshoved Havn – omkring 1 uges tid inden kursusdagen, fik jeg en e-mail fra min kursusudbyder, med et vejledende program over dagen, et kort over deres lokation ved havnen samt påmindelse om melde mig aktivt til prøven på www.dyu.dk – med en vejledning til hvordan jeg meldte mig til prøven.

I e-mailen var der vedhæftet et kompendium, en træningsopgave (der minder om den endelige prøve) og en Sejladsvejledning med nyttig info (man skal ikke kunne det hele). Alt sammen som forberedelse på selve teorien på dagen.

På selve dagen mødte vi op i et lokale ved havnen, fik en kop kaffe og en lille sludder inden teoriundervisningen begyndte. Vi fik forklaret sømærker, vigepligter og lærte de mest nødvendige knob/stik (med reb/tovværk). Da teoriundervisningen var slut, fik vi udleveret en prøve (de var ikke ens, alle var forskellige) med omkring 20-25 spørgsmål. Man kunne godt bestå, selvom man fik 3-4 fejl, men man skulle heller ikke have flere fejl så. 

Da censor ankom til havnen, skulle vi ud i en stor RIB med en forholdsvis stor motor (måske 150hk) og én af kursisterne blev udvalgt til at sejle båden ud af havnen og som en ekstra øvelse skulle kursisten lægge til ved havnekajenHavnekajLandfast område langs havnebassin, hvor skibe kan ligge til.Gå til ordet, hvorefter turen gik ud på havet (man skulle selvfølgelig holde farten inde i havnen på de 3 knobKnobHastighed:
Måleenhed for hastigheder til søs. 1 knob vil sige at fartøjet bevæger sig 1 nautisk mil (sømil) i timen.
1 nautisk mil svarer til 1,852 km, hvorved 1 knob svarer til 1,852 km/t.

At binde knob:
Forskellige knudeteknikker til at sammenbinde flere reb eller tov.
Gå til ordet
læs mere om de forskellige fartlovkrav i de danske havne her.

Ude på havet skulle vi hver især forklare hvilken retning vi sejlede i forhold til kompaskursen, planePlaneNår man sejler så hurtigt at den forreste del af skroget løftes fri af vandetGå til ordet på åbent hav og fuldføre ”Mand-over-bord”-øvelsen baseret på vindretningen og bølgerne. Jeg fik æren af at sejle RIB’en ind i havnen igen og ligge til ved havnekajenHavnekajLandfast område langs havnebassin, hvor skibe kan ligge til.Gå til ordet. Jeg var (pinligt nok) dén med flest fejl til teoriprøven, men jeg synes dog selv, at jeg var den bedste til at håndtere og sejle RIB’en på vandet – om det var min sejlads der var årsagen til at jeg bestod ved jeg ikke, men jeg bestod! Det gjorde alle de andre faktisk også! 1 uges tid efter modtog jeg mit speedbådscertifikat i postkassen, og det bærer jeg stolt rundt på i min pung, ved siden af mit kørekort.”

Husk reglerne ved fritidssejlads

Der er en del regler når du skal ud at sejle, og de gælder også selvom du ikke har speedbådsbevis. Her er nogle af de ting du skal være ekstra opmærksom på, når du begiver dig ud på de danske farvande:

  • Du skal sikre at fartøjet er CE-mærket. Mangler dette, kan du opleve at forsikringen ikke dækker eventuelle skader (og det er ovenikøbet meget svært at sælge din båd).

  • Du skal sørge for at have relevante navigationsmidler, fx GPS eller søkort

  • Du skal overholde promillegrænsen på 0,50 

  • Hav styr på ansvarsforsikring og overholde søvejsreglerne

  • Husk at tage hensyn til andre 

Læs mere om de forskellige regler via Søfartsstyrelsen


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os