Læsetid: ca. 14 minutter

Oplevelser

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 02/06-2022

Ferie med motorbåd - besøg det Sydfynske Øhav

En bølge af "New Nordic" er skyllet ind over det Sydfynske Øhav. Bådliv.dk guider dig til de bedste oplevelser på Sydfyn.

Det Fynske Øhav er blevet hot stuff efter vandrebølgen er skyllet ind over de danske hjem. Det virker i hvert fald til, at det lige pludselig er på alles læber, og folk strømmer til de pakkede shelters og teltpladser. Det er bestemt også på sin plads, da det af de smukkeste steder i Danmark med bakkede landskaber, charmerende gadekær og bindingsværkshuse og hyggelige (lands)byer. Området er også helt perfekt til bådferier, ikke kun fordi man undgår at skulle booke shelters 4 måneder i forvejen, men fordi det er en fantastisk mulighed for at komme rundt og besøge de mange øer. 

"Vidste du, at Svendborg er Fyns næststørste by efter Odense?"

Der er sket meget med øerne de seneste år. En bølge af “new nordic” er simpelthen skyllet ind over det Sydfynske, hvor lokale fødevarer kommer i højsædet, og øerne er begyndt at brygge deres egen øl og brændevin. Øboerne ved hvad der gør deres øer særlige, og får det meste ud af det. Om det er en festival, lokalt håndværk eller en dyb ro og stilhed man kommer efter, kan det Fynske Øhav stille de fleste tilfredse.

Det Sydfynske øhav tæller 55 øer og holme, og hvis vi skulle dække dem alle i denne artikel, så ville listen blive længere end godt er. Vi har derfor valgt kun at inkludere de lidt større og mere populære øer, hvor der også er lidt flere konkrete seværdigheder. Det er vigtigt at nævne, at alle de inkluderede øer har havne, hvor man kan lægge til.

Oplev Ærø

Ærø er en af de større øer i det Sydfynske Øhav. Den har mange ting at byde på og har også gjort et godt stykke arbejde med at markedsføre sig selv - tag f.eks. et kig i Ærø guiden her.


Lokalt bryg

Hos Ærø Whisky kan du få whisky lavet på øens egne råvarer. Destilleriet bruger lokalproduceret økologisk korn og har eget malteri. Om sommeren kan du desuden købe en rundvisning med whiskysmagning.

Skal du have noget mildere at skylle whiskyen ned med kan du tage forbi Ærø Bryggeri (der for nyligt har skiftet navn fra Rise Bryggeri), der på samme måde har fokus på de lokale smage og råvarernes kvalitet. Bryggeriet har et stort udvalg af øl, der kan købes butikken. I juli og august er der også en café, der serverer smørrebrød, kaffe og kage.

Ærø guide 2021

Ærøskøbing

Ærøskøbing er en utroligt flot by, med velholdte bindingsværkshuse og dele af byen skulle se ud, som da den blev grundlagt i middelalderen. Ærøskøbing er ikke kun fin at kigge på, men også et sted, hvor der sker en del. Der er bl.a. flere restauranter, et museum, en kirke og en konfektfabrik. Både Ærø Whisky og Ærø Bryggeri ligger også i Ærøskøbing.

Der sker mange ting, så strejf lidt rundt i byen, tag stemningen ind og spis måske en af de traditionelle Ærøpandekager på en café.

Vores research af Ærø såvel som anbefalinger fra venner tyder på, at hvis man skal vælge en enkelt by at se på Ærø, er Ærøskøbing den man skal gå efter, selvom Marstal er “hovedtad” og har den største marina. Men det er som bekendt ikke størrelsen der tæller, og Ærøskøbing Havn er en fin lystbådehavn!

Voderup Klint

Ærø er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav, som er resultatet af et oversvømmet istidslandskab. Dette har skabt de 55 små øer og holme, samt de smukke og varierede kystlinjer. Voderup klint er med sine jordterrasser, der ligner kæmpe trappetrin, et af højdepunkterne i Geoparken, både for geologi-nørden og for os der bare godt kan lide at kigge på pæn natur. 

Klinten har fået tildelt Det Brune Johanneskors og er dermed på en eksklusiv liste over nationale seværdigheder - det må vel være et must see?

Skarø

Skarø er en lille ø med 30 indbyggere, som byder både på smuk natur med et rigt dyreliv og lokale kulturoplevelser.

Skarø-festivalen

Den forholdsvis lille festival har et overraskende stort musikprogram, hvor barudvalget bestemt ikke kan klages over, da der er 6 forskellige, heriblandt Aperolbar, vinbar og biergarten.

Hvis du er færdig med at ligge smådårligt i et utæt telt fra Harald Nyborg, kan du leje et tipi-hotel til 4 personer med rigtige senge, dyner, elektricitet og bobler ved ankomsten.

Klik på billedet for at se Skarø festivalens line-up for 2022

Café SommerSild

Et klassisk eksempel på de nye, lækre og bæredygtighedsorienterede restauranter man i højere grad finder på de danske øer. Her kan du få grillet lam fra Sommersilds egen avl, salat og grøntsager fra området, og biodynamiske naturvine. Der er desuden god mulighed for at kombinere et besøg på Café SommerSild med en overnatning på øen, da det ligger tæt på Skarø havn og desuden har teltplads, shelters og to små hytter man kan leje.

Caféen virker også som en god indgang til resten af Skarø, da dens hjemmeside er en slags guide til resten af øens oplevelser.

Skarø Is

En af de ting Skarø er småkendt for, ja så kendt er Skarø jo ikke, er deres lokale is. Er du med på bæredygtigheds-og-lokale-produkter-bølgen, veganer eller går du meget op i sundhed, er Skarø Is nok noget for dig, da det er økologisk, lavet af lokale råvarer, sødet med birkesaft, der reducerer sukkerindholdet, og fås i veganske og i særligt proteinrige udgaver. Skarø Is har både en iscafé, en bistro og en købmandsbutik, som alle tre ligger tæt på havnen.

Besøg Skarø Is' hjemmeside og tjek sortimetet ud inden du tager til Skarø

Drejø

Drejø har de fineste badestrande og gode fiskemuligheder. Havnen er lille med 10-15 gæstepladser men ifølge havneguiden.dk, kan der godt blive plads til 20-25 på en god sommeraften, hvis folk hjælper til at at lave plads.

Besøg Gl. Elmegaards hjemmeside ved at klikke på billedet

Gammel Elmegaard

Hvis I er et større selskab afsted, kan I tage forbi Gl. Elmegaard museum og café, hvor der er ren Morten Korch stemning. De har ikke længere åbent for dagsturisme men tilbyder forskellige dagsarrangementer for selskaber, der skal bookes på forhånd. Det inkluderer blandt andet frokostbuffet på kroen, guidet kørsel rundt på øen i en traktordrevet vogn, en “snapsetur” rundt i Drejøs natur, hvor man kan smage snaps lavet på øens urter, rødder og bær, samt få en rundvisning på gårdmuseet, der giver et indblik i Drejøs historie siden 1664.

Spiseladen 

En helt nyåbnet restaurant, som er drevet af to studerende fra København. Af selv samme årsag har restauranten "kun" åbent i skolernes sommerferie. Hvis du vil komme nærmere beboerne og de andre besøgende på Drejø, kan du tage til fælles langbordsmiddag kl 19.30 på fredage. Ud over det kan man komme til frokost mellem 12 og 17.

Drejet

Drejet er en lang landtange, der skulle være en af de bedste naturoplevelser i det smukke Drejøske landskab. Man kan enten cykle eller vandre ud til spidsen af tangen, der har vand på begge sider, og slutter ved Klinten, som går 17 meter ned til havet. Her kan man beundre udsigten til Ærø mod syd, Avernakø mod nordvest og Fyn mod nord. Hvis man er heldig, kan man på turen få øje på de sjældne hvide dådyr, som findes på Drejø.

Avernakø

Avernakø dækker over to forbundne øer, Avernak og Korshavn, som tilsammen strækker sig over 8 km. Terrænet er kuperet og byder på masser af badestrande.

Luftfoto af Avernakø

Landhotellet

Landhotellets hjemmeside er en form for guide til meget af øen, og ejeren (Gitte) arrangerer også ture rundt på de to øer, hvor hun byder på klassisk dansk frokostbuffet bagefter. Restauranten serverer selvfølgelig klassiske danske retter med fokus på lokale råvarer og kødavl, spicet op med spaghetti bolo og burgere (hvilket man på sin vis også kan kalde traditionelle danske retter).

Hvis man bare er på et kort besøg på Avernakø, er Landhotellets butik et godt sted at proviantere lokale delikatesser som gedepølser, håndspundet garn, sylteprodukter af øens råvarer, og sågar smykker og skeer lavet af dyrehorn.

AvernaX

AvernaX er en af de mange nyere festivaler, der er poppet op de seneste år. Her er tale om en lille festival, beliggende i de smukkeste omgivelser. Billetten giver ikke bare adgang til teltpladser og musik, men også fri sodavand, øl og otte måltider i løbet af de tre dage festivalen varer. Festivalen har selvfølgelig fat i tidsånden med fokus på fællesskab og bæredygtighed. De daglige fællesspisninger byder på solid, sund og lokalt produceret mad og den fri øl og sodavand bliver serveret i en personlig og genbrugelig kop.

Musikken er blandet dansk nyere musik, i ‘19 var det bl.a. Folkeklubben, Lydmor og Orgelheimers, og ifølge festivalen selv, er musikken rettet mod et publikum i alderen +25. Ud fra de mange stemningsbilleder på facebook ser klientellet rigtig nok også ud til at være folk i slut 20’erne og midt 30’erne, som har taget deres børn med på festival.

Majtræ

På Avernakø kan du få svensk midsommerstemning med majtræet eller majstangen, som skulle være Danmarks eneste af slagsen. Traditionen, som ingen helt ved hvor gammel er, men muligvis fra det førkristne Danmark, dikterer, at majtræet hver pinselørdag tages ned, tjæres ind og pyntes med blomster og troner på sin plads hele året.

Strynø

Der virker til at være et super godt foreningsliv på øen, der med sine 200 indbyggere og en del børnefamilier, også er én af de mere befolkede småøer. Der er f.eks. fællesspisning en gang om måneden.

Du kan med fordel tjekke Strynøs aktivitetskalender ud her, og se om der sker noget, mens I er der: http://www.strynoe.dk/aktivitetskalender

Strynø Gl. Mejeri

Strynø gl. Mejeri er lidt af hvert, bare ikke et mejeri. Det gamle mejeri tilbyder både overnatning i deres ferielejligheder, restaurant, samt besøg i deres mikrobryghus, der har fire forskellige øl på hanen.

Ejerne spilder ikke deres tid med kedelige ting som at vente på eventuelle gæster, og gør det derfor tydeligt på hjemmesiden, at man skal bestille bord på forhånd, så man undgår at de er taget på stranden når man kommer.


Øhavets smakke- og naturcenter

Hvis du heller ikke har hørt ordet “smakke” før, kan vi fortælle dig, at det ikke hverken referer til en lussing eller er “snakke” stavet forkert. Det er i stedet en form for jolle med sejl, der har været populær i det Sydfynske Øhav, som lægger navn til centeret for vandsport, sejlads og naturoplevelser.

Strynø er et helt oplagt sted at have sådan et center, da det lave vand omkring øen gør vandet perfekt og sikkert til vandsportsaktiviteter, ligegyldigt hvor uduelig man er. Du kan lære at sejle i smakkejolle, prøve kajak, SUP eller windsurfing eller tage på sælsafari. Der er også forskellige aktiviteter, hvor man f.eks. kan lære at lave mad af naturen, samle spisetang og fange krabber. Hos smakkecentret kan du også overnatte i telt, shelter eller “glampe” i tipitelte og leje ferielejligheder og værelser. Derudover har de en café, der har aftensmadsarrangementer et par gange om ugen.


Grønne Strynøcykler

For 20 kr. om dagen kan du leje cykler nede fra havnen. Øen er med sine 5 km2 nem at gå rundt på, men hvis du bare har nogle timer til at få The Grand Tour rundt på øen og komme forbi den fine kirke, kroen og møllen, er det her en ret god mulighed.

Thurø

Det er måske lidt snyd at tage Thurø med på denne liste, da den er forbundet til Fyn med en dæmning og en bro til Svendborg, men den er ikke desto mindre et oplagt mål på Øhavsturen med båden.


Fredskov

En stor smuk skov, der både byder på tæt granskov og åben bøgeskov. Der er afmærkede stier, som man kan vandre på, og det er et perfekt sted at sanke (samle spiselige planter og blomster), hvis man har lidt styr på sådan noget. Hvis man kommer senere på sommeren eller hen af efteråret, er det selvfølgelig også et godt sted at tage på svampejagt.


Gambøt Lystbådehavn

Gambøt er en dyb naturskabt havn, hvor du kan stikke op til 3 m. Det er en charmerende havn der er kendt for sine karakteristiske sorte fiskerhytter.


Thurø Minigolf

Thurø Minigolf har, efter eget udsagn, Europas sjoveste minigolf. Det er uklart om det er en officiel konkurrence, der har været mellem minigolfsteder i Europa, men du kan i hvert fald finde nogle kreative og sjove baner med nogle vilde figurer.

Smørmosen, hvor golfbanen ligger, har også “Svendborgs bedste badestrand”, så der er mange fine titler at komme efter.

Andre øer 


Der er ikke meget at finde om Bjørnø, Lyø, Hjortø og Birkholm, som huser mellem 7 og 81 faste beboere. Det betyder dog ikke, at de ikke er et besøg værd, og siden de alle har havne, er det oplagt at stikke hovedet forbi, hvis man alligevel er på tur i området. Og bare fordi det ikke findes på nettet, kan der jo sagtens være uopdagede eventyr, som blot venter på at blive udforsket.

Disse øer kan være et lille stop på en tur rundt i øhavet, hvor man kan gå en tur rundt om øen og spise sin madpakker eller prøve en restaurant de steder, hvor der findes det. Man kan også blive en nat eller to på disse rolige og sparsomt befolkede øer, hvor der er en fantastisk mulighed for at komme helt tæt på naturen og helt ned i gear.


Bjørnø

Bjørnø har ikke som sådan en rigtig havn men en anlægsbro, man kan lægge til ved. 

Øen har overnatningsmuligheder på den gamle bindingsværksgård Bjørnøgård, hvor du både kan leje værelser, en skurvogn og feriehuse. Her ligger også Cafe Pileflet, hvor man kan få kvalitetssandwiches, kaffe og kolde drikkevarer.


Lyø

Der sker umiddelbart lidt mere på Lyø end de andre øer i denne kategori, og den har da også 81 indbyggere. Øen har en grillbar og hele to restauranter, hlý med et skiftende menukort med masser af fisk og skaldyr og Oase Lyø, som både er café og Bed and Breakfast. Der er selvfølgelig også smuk natur, hvor du bl.a. kan finde Klokkestenen, der synger, når man slår på den.


Birkholm

Den knap 1 km2 store ø med et indbyggertal på 8 personer har en lille havn, hvor du kan lægge til. Øen har ingen butikker eller overnatningsmuligheder ud over to shelters, så husk at købe ind inden, hvis I skal være der længere tid. Det giver til gengæld mulighed for virkelig at få den uforstyrrede natur ind under huden. 


Hjortø

Hjortø er, ligesom Birkholm, en ø for dig, der vil nyde naturen og de dejlige badestrande i fred og ro og måske har brug for en pause på en seværdighedsmættet bådferie. Øen har kun syv fastboende på øen samt nogle fritidshusejere. Du skal huske at proviantere, inden du tager derhen, da der hverken er indkøbsmuligheder eller steder der serverer mad. Hvis du vil overnatte på øen og ikke vil sove i den lille havn, kan du slå et telt op eller prøve de relativt nye shelters, der er sat op.

Læs også

Lad os sikre den gode stemning - se hvor hurtigt du må sejle
Værd at vide om bådforsikring

VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os