Læsetid: ca. 12 minutter

Vandsport

13/08-2022

Sådan kommer du i gang med vandsport

Flere er blevet motorbådsejere og har gennem det, fået øjnene op for hvor meget danske farvande har at byde på af idylliske øer, fiskeri, stjerneskud og fadøl på havnen.

Hvis du er kommet i gang med at sejle med motorbåd, leje eller eje, ved du, at dét i sig selv slår de fleste ting. Men måske har det med at sejle hen til nærmeste havn for at købe en is i weekenden tabt lidt af sin nyhedsværdi, eller du har muligvis brug for at supplere fisketuren med noget lidt mere sindsoprivende?

I så fald vil vi anbefale dig til at finde et par vandski på DBA, tage til din nærmeste vandsport-forhandler og købe et wakeboardWakeboardEt lille surfbræt, ca. på størrelse med et snowboard. Bruges til at blive trukket hen over vandoverfladen, typisk af en båd eller et kabelsystem.Gå til ordet, leje en tube eller hvad end der får netop din adrenalin op, og bevæge dig ind i vandsportens verden.

Det er næsten umuligt, ikke at få det største smil på læberne første gang man kommer op på vandski eller hviner af fryd, når man er ved at blive smidt af en tube i høj fart på vandet. Vandsport giver dig nemlig de vildeste og sjoveste oplevelser blot få hundrede meter væk fra strandkanten og vandsport er tilgængelig for alle, der har et speedbådskørekort (som kan tages på en dag og koster omkring 1000 kr.). Du behøver ikke nødvendigvis være særlig atletisk for at prøve kræfter med vandski, wakeboardWakeboardEt lille surfbræt, ca. på størrelse med et snowboard. Bruges til at blive trukket hen over vandoverfladen, typisk af en båd eller et kabelsystem.Gå til ordet eller tubing, men hvis man aldrig har prøvet det før kan det godt virke lidt svært at komme i gang. Derfor har du her en lille guide til hvad du skal bruge og tricks til hvordan du kommer op på de forskellige slags udstyr.

Wakeboard på vandet

Hvor meget skal båden kunne trække?

Du behøver bestemt ikke have det hurtigste lyn i havnen for at kunne trække folk på vandski eller tube - tværtimod kan du nøjes med en ret ydmyg motor, særligt hvis du kun skal trække børnene eller bruger tube eller kneeboard, som kræver lidt mindre fart for at fungere. 

Hvis det er en lidt mere bastant person på over 90 kg, der skal op på vandski, skal man gerne op på i hvert fald 50 hk på motoren, men hvis det er en mere spinkel skabning kan mindre sagtens gøre det. 


"Vidste du, at wakeboarding startede i 1985 med Tony Finn, som ophavsmand. Tony Finn var vandskiløber og surfer i San Diego, og besluttede at kombinere de to discipliner, surfing og vandskiløb, som i dag kaldes wakeboarding."

Kilde: www.groovewatersports.com/blog/history-of-wakeboarding


Vejret

Det er nemmere hvis der er vindstillet eller fralandsvind, som betyder færre bølger. Man kan dog sagtens tage ud i lidt bølger, særligt med kneeboard, som generelt er lidt nemmere at komme op på, og tubes og “bananer”, hvor det næsten bliver sjovere, hvis der er lidt bølger.

Husk selvfølgelig solcreme hvis solen skinner, så du undgår at blive rød som en krebs!

Hvordan kommer jeg op?

Tube/banan

Hvis du ikke kan overskue at skulle tænke for meget på teknik og bare vil have rendyrket gak og løjer, er tubing det perfekte bud. Det er bare at spænde tuben på, gasse op, og så prøve sit allerbedste som kaptajn for at kaste dem der sidder på tuben af. Her kan et langt drej til den ene side, der gør linen slap for derefter at dreje skarpt til en anden side, anbefales på det varmeste. To tubes med to mennesker på hver, der skal skubbe det andet “hold” i vandet er også en vinder-leg.

Kneeboard

Remmen skal være åbnet og løs. Du starter liggende på maven, og når båden har fat i boardet og farten stabiliserer det, møver du dig fra maven og op på knæene. Hold hele tiden godt fast i linen og hvil albuerne på boardet for at holde balancen. Når du sidder på knæene, bruger du den ene hånd til at trække remmen over dine ben og spænde dig fast. Når du føler du har god balance kan du begynde at eksperimentere med at bevæge boardet, fx. dreje fra side til side eller hoppe over hækbølgenHækbølgeDe bølger, som båden laver skråt bagtil, når man sejlerGå til ordet. Kneeboardet er generelt ret stabilt, og man kan derfor nemt kaste sig ud i at prøve nogle små tricks.

Wakeboard 

Start med bøjede ben, armene hvilende på knæene og kroppen vendt mod båden, så wakeboardet ligger parallelt med båden. Når båden begynder at trække, løfter du langsomt numsen fra vandet, så du til sidst kommer på højde med brættet. Når du er kommet så langt, kan du nu strække benene. 

Du kan også starte lidt skråt mod båden og vende den ene ende af boardet mod båden så snart der kommer lidt træk. Det kan f.eks. være nødvendigt, hvis din båd ikke kan trække så meget. Når du er kommet op lægger du vægt på hælene, læner dig tilbage i rebet og skubber den ene fod forrest. Hvis du er venstrebenet er det en god ide at have venstre fod bagerst, og det samme med højre fod til højrebenede.

Lad båden gøre det hårde arbejde. Det er den der skal trække dig op, så du behøver ikke selv kæmpe for at trække dig op i armene. Hold benene bøjet. Du drejer enten ved at lægge vægten på den bagerste fod eller på tæerne.

Hvis du stadig synes det er svært, kan du se denne video, der også viser de typiske fejl man laver som ny på wakeboard: https://www.youtube.com/watch?v=F8Vosdtdc1A

Vandski

Når du ligger i vandet, skal du have linen mellem knæene, knæene bøjet op mod brystet, vandskiene skal pege i retning af båden og være 15-30 cm over vandet. Du må altså ikke læne dig alt for langt tilbage. Det kan være nemmere, hvis du har en vest på til at holde dig selv flydende - vest er i det hele taget en god ide! Når du skal op skal du spænde i kroppen, holde knæene samlet og have skiene parallelle. Armene skal være strakt, benene bøjede og så skal du ellers bare lade båden trække dig op at stå. Du skal have en grundspænding i kroppen og holde knæene samlet men det kræver ikke, at du er særligt stærk. Det er nemlig bådens kraft, der gør alt det hårde arbejde.

Youtube er virkelig din ven, hvis du vil have gode råd til vandsport! Særligt hvis du søger på engelsk (fx “how to water ski”), kommer der mange rigtig gode guides frem.

At styre båden til vandsport

Når du skal til at trække personen i vandet skal du sejle langsomt frem, så båden ligger ret lige for personen med linen i vandet og udstrakt. Når man har fået et ok fra den der skal op, giver man fuld gas med gashåndtaget. Så snart personen på vandski er oppe, er omkring 16 knobKnobHastighed:
Måleenhed for hastigheder til søs. 1 knob vil sige at fartøjet bevæger sig 1 nautisk mil (sømil) i timen.
1 nautisk mil svarer til 1,852 km, hvorved 1 knob svarer til 1,852 km/t.

At binde knob:
Forskellige knudeteknikker til at sammenbinde flere reb eller tov.
Gå til ordet
et godt tempo for en nybegynder - det er nok til at holde personen oven vande, men stadig i et roligt tempo.

Sørg for, at personen i vandet ikke kommer for tæt på motoren og hold hele tiden øje med at vandskilinen ikke kommer ind i propellerne.

Hvis/når vandskiløberen/wakeboarderen/kneeboarden/tuberne falder i vandet, skal du sørge for at føre linen eller tuben tilbage til dem, sejle i en cirkel rundt om personen, så linen på et tidspunkt når dem.

Pas på med at sejle med linen slæbende efter båden, mens der ikke er nogen der holder fast i den, da den kan sno sig rundt om folk eller genstande i vandet. Husk at holde afstand til andre både, særligt dem der ligger for anker. Man må heller ikke planePlaneNår man sejler så hurtigt at den forreste del af skroget løftes fri af vandetGå til ordet for tæt på kysten (de fleste steder er det 300 meters afstand man skal holde).

Hvad skal jeg bruge?

  • Vandskiline

  • Vandski/wakeboard/kneeboard/tube

  • Svømmevest

  • Evt. våddragt

  • Evt. handsker

  • En båd (...) evt. med vandskitræk eller vandskitårn (som linen går fra)

  • Forholdsvis stille vejr, der ikke giver for mange bølger (med mindre du vil have det lidt vildt)

Find det rette udstyr


Kast dig ud i det!

Vandsport kan give dig de sjoveste og mest uforglemmelige minder på vandet. Det kræver selvfølgelig udstyret og en båd, men begge dele er noget du kan leje, hvis du ikke ejer det. Derudover skal I bruge en person med et speedbådsbevis. Udover det, er det noget alle kan kaste sig ud i.

Om det er de nemt tilgængelige tubes (og andre diverse ting man kan ligge/sidde på efter båden) eller det hyper tjekkede wakeboardWakeboardEt lille surfbræt, ca. på størrelse med et snowboard. Bruges til at blive trukket hen over vandoverfladen, typisk af en båd eller et kabelsystem.Gå til ordet. Det gør ikke ondt at falde, selvom båden sejler hurtigt, så prøv jer frem og vær ikke bange for ikke at kunne mestre boardet fra begyndelsen. Se det i stedet som en unik mulighed for at komme rigtig tæt på havet fra forskellige vinkler og hastigheder!

Mand hjælper en lille pige med at stå på wakeboard.

VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os