Læsetid: ca. 6 minutter

Oplevelser

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 05/10-2022

­Gode råd til hvad du kan gøre, hvis du bliver fanget på vandet i barsk vejr

Det vil ske for stort set alle sejlere på et tidspunkt. Hvad gør du, hvis du bliver fanget ude på vandet, når en storm vælter ind?

Et par regndråber og en smule vind er ikke nok til at afholde en ivrig sejler fra at tage ud på fisketur eller sejltur med vennerne. Vejret kan ændre sig med lynets hastighed og når det gør, kan det være meget voldsomt. Her er 9 råd til hvordan du holder dig sikkert på vandet, hvis vejret bliver barsk.

Vær forberedt inden du går ud på vandet

Undgå at blive fanget i en storm ved at tjekke vejrudsigten og radaren på forhånd. Hvis det er uundgåeligt at skulle gå gennem barsk vejr, så følg vores fremgangsmåder for at hjælpe dig selv til at komme sikkert i havn.

Husk redningsvesten

Godkendte og certificerede redningsveste er et af de vigtigste stykker sikkerhedsudstyr, som altid skal være i en båd. Det er dog desværre alt for almindeligt, at sejlere og passagerer ikke har dem på. Når bølgerne og vinden slår til, er det første du bør gøre at holde alle trygge og sikre ombord. Alle redningsveste skal være lettilgængelige, klar til brug og helst på - ingen undtagelser.

Tænd dine navigationslys

Når vejret bliver rigtig barsk, kan det være næsten umuligt at se andre sejlere i bølgerne, blæsten og regnen. Sørg for, at din båd bliver set ved at tænde navigationslysene, også selvom det er midt på dagen. Lysene kan gøre det nemmere for andre at spotte din båd og forhindre en kollision, samtidig er det det yderst nyttigt, hvis skal hjælp ud til dig.

Stabiliser din båd

Det kan være fristende at klemme sig sammen og føle tryghed i en klynge. Men i barsk vejr med store bølger kan dét at klemme sig sammen gøre båden ustabil. Passagerer der sidder tæt på kanten af båden kan også falde i vandet, når båden vipper. Fordel jer derfor på båden, men bliv på centerlinjen af båden, over kølen, for stabilitet og sikkerhed.

Sænk farten

At fastholde sin position og ligge stille kan virke som en god plan, men ved at sejle fremad i et langsomt tempo vil du hjælpe med at stabilisere dit fartøj. Undgå at planePlaneNår man sejler så hurtigt at den forreste del af skroget løftes fri af vandetGå til ordet i et forsøg på at komme fremad og hurtigt ind til land. Hvis du sejler for hurtigt, kan det resultere i, at du får vand indenbords eller kæntrerKæntrernår en båd er tippet så meget at den ikke længere kan sejleGå til ordet, når du sejler igennem i bølgerne.

Stol på din GPS

Har din båd en GPS-aktiveret kortplotter? Nu er det tid til at stole på den! Uvejr kan nemt gøre dig forvirret og du kan miste orienteringen og overblikket, men et GPS-kort vil hjælpe dig mod havn. Naviger sikkert din vej efter et spor du tidligere har fulgt, eller find den nærmeste havn eller bugt og søg ly for stormen.

Sejl mod bølgerne i en lige vinkel

Din båd kan blive oversvømmet eller beskadiget ved at ramme store bølger frontalt, og der kan komme litervis af vand ombord på en gang, hvis du bliver ramt af bølger fra siden. Sejl direkte mod bølger i en 45-graders vinkel. Så er det muligt at dæmpe påvirkningen og undgår risiko for at båden bliver bordfyldt.

Undgå vand i båden

Det er næsten uundgåeligt at der kommer vand ind i båden, når vejret er rigtig barsk. Der skal ikke mange liter/kg vand i båden før det påvirker hvordan din båd sejler og håndteres. Hold derfor lænsepumpen tændt og hav en spand eller et øsekar klar til at lænse overskydende vand ud af båden, når det er sikkert at gøre det.

Smid anker og tilkald hjælp

Hvis vejret ikke giver op og du ikke kan komme ind til land, kan det sikreste være at kaste anker og ringe efter hjælp. Hvis du har en 1st Mate armbånd/fob, så send en nødbesked til din nødkontakt, som enten kan komme dig til undsætning eller underrette myndighederne.

Stormvejr på vandet

VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os